Güney Marmara’nın en büyük tanıtım etkinliği olarak kabul edilen ve bu yıl 16’ncısı düzenlenen Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı 30 Eylül 2022 Cuma günü muhteşem bir açılışa sahne oldu.
BİGA FUARI 16’ncı KEZ KAPILARINI AÇTI..!
Güney Marmara’nın en büyük tanıtım etkinliği olarak kabul edilen ve bu yıl 16’ncısı düzenlenen Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı 30 Eylül 2022 Cuma günü muhteşem bir açılışa sahne oldu.
Yurt içi ve yurt dışından pek çok davetlinin ve çok sayıda basın mensubunun katılım sağladığı Biga Fuarı’nın açılış törenine Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Ak Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Milletvekilleri Jülide İskenderoğlu ve Özgür Ceylan, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Çan Kaymakamı Mustafa Gürdal, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Çan Belediye Başkan V. Harun Arslan, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Biga İİBF Dekanı Prof.Dr. Ercan Sarıdoğan, Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Kanten, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü M. Uğur Yavuz, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Çanakkale Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erhan Palaoğlu, Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, KOSGEB Çanakkale Müdürü Barış Alural, Çanakkale Teknopark Genel Müdürü Dr. Erkan Bil, Biga MYO Müdürü Öğr. Gör. Ertuğrul Bilgücü, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S. Kaya Üzen, Karacabey TSO Başkanı Naci Güncü, Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, Meclis Başkanı Melih Akyıl, Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay, Meclis Başkanı Fahrettin Deniz, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Sokullu, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Şerif Mutlu, siyasi parti temsilcileri, kamu ve özel sektörün yöneticileri, oda ve dernek başkanları ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, fuara katılan firma yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.
Biga TSO Başkanı Şadan Doğan Biga Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada; "Biga’nın gücünün sergilendiği, Güney Marmara’nın en büyük fuarına hoş geldiniz. Sizleri şahsım ve oda meclisim adına sevgi, saygı ve hürmetle selamlıyorum.
Milletimizin tarihe kaydettiği destansı zaferler, çağdaş dünyanın onurlu bir üyesi olan Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini oluşturmuştur. Bu yıl, Bigamızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılını kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu kürsüden Kaymakam Hamdi Bey, Bigalı Mehmet Çavuş, Dimetokalı Tahsin Efe, Gürlü Ali Efe, Karabigalı Halit Bey, Kanibey, Dıramalı Rıza, Aşir Atlı Paşa, Hamdi Erdem Bey, Dızman Ahmet Ağalar gibi çok sayıda kahramanımıza selam olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere bu güzel ülke için canlarını ortaya koyan tüm kahramanlarımızdan Allah razı olsun. Mekanları cennet olsun.
Bizim çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak gibi bir mücadelemiz var. Bu mücadelede başarılı olmanın yolu şüphesiz çok çalışmaktan geçer. Çok çalışmak ise tek başına yeterli değildir. Millet olarak bizi biz yapan ortak değerlerimiz etrafında kenetlenmemiz, birliğimizi ve dirliğimizi korumamız, siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamlaştırmamız için daha çok mücadele etmemiz şarttır.
Kahramanlarımızın emaneti, bizim de çocuklarımıza miras bırakacağımız güzel ilçemiz Biga; bölgemizin yükselen değeri olma özelliğini korurken, her geçen gün büyümeye devam ediyor. Bu büyümeye hiçbirimiz engel olamayız. Ancak bu büyümenin yönünü çizmek, bu büyümeyi planlı ve kontrollü bir şekilde yönetmek; bu kenti yönetenler olarak bizlerin en önemli görevi. Çocuklarımızın geleceği, kentimizin geleceğiyle aynı düzlemde. Bu kentin geleceğe taşınması görevi de bizim için çok önemli.
1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşası ile birlikte, bölgemiz ulaşılabilir olma özelliğini çok üst düzeye çıkardı. Kısa sürede organize sanayi bölgelerinde yaşanan yoğunluğa hepimiz şahit olduk. Biga Organize Sanayi Bölgesi’nde de mevcut yerlerimiz doldu. Genişleme sahası ile ilgili başvurularımız sonuçlandı ve onaylarımızı aldık. 26 yeni fabrikanın Biga OSB’de kurulabilmesi için çok yakında çalışmalara başlayacağız.
Bizler, arkadaşlarımızla birlikte, iki dönemdir Biga’nın iş dünyasını ilgilendiren bu görevi yapıyoruz. Bigamızın vizyonunu çizmek, bizler için de bir görevdir. Biga’nın beklentilerini gündemde tutmak, Biga’nın ihtiyacı olan gelecek vizyonunu doğru bir şekilde ortaya koymak, kamuoyu oluşturmak da görevimizin bize yüklediği sorumluluklardandır. Bu yüzden her toplantıda söylediğim gibi yine söyleyeceğim. Tekrar tekrar hatırlatacağım.
Biga, bir sanayi kentidir. Biga OSB’nin en önemli sorunlarından biri olan doğalgaz yatırım planlarına alındı. 1‘inci ve 2’inci sanayi sitelerimiz cazibe merkezi olmaya devam ediyor. 1500’ü aşkın istihdamına rağmen ara eleman açığı da devam ediyor. TOBB ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki anlaşmayı biliyorsunuz. Çıraklık eğitim merkezlerinin avantajlarından yararlanmamız gerekiyor. Bugün kalfaları, çırakları bulamazsak, yarının ustalarını da yetiştiremeyiz. Sanayimizde iş var, kalfalar, çıraklar yok. Çocuklarımızı meslek sahibi yapabilmeliyiz.
Bizler Savaştepe’de 3’üncü Sanayi Sitesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah onu da bitireceğiz. Karabiga’ya uluslar arası standartlarda bir yük ve konteyner limanı yapılmasını önemsiyoruz.
Bigamız Türkiye’nin modüler mobilya merkezlerinden biri haline geldi. Biga, demir-çelik, mobilya, enerji, gıda, maden, kimya, tekstil, deri, makine ve metal gibi sektörlerde yıllık 1 milyar doların üzerinde ihracat hacmine ulaştı.
Biga’nın pirincini, peynir tatlısını ve Işıkeli nohut kahvesini coğrafi işaretli ürünler haline getirmek için başvurularımızı yaptık. Biga etinin markalaşması için de çalışıyoruz. Kaliteli ürünlerimizi markalaştırarak daha büyük pazarlara ulaştırmak zorundayız.
Biga’nın bir an önce demiryolu ağına kavuşması birinci önceliklerimiz arasında olmalıdır. Biga’da üretilen ürünlerin, büyük pazarlara en hızlı şekilde ve en düşük maliyetlerle ulaşması gerekiyor. Üretim olmazsa, ürettiklerimizi büyük pazarlara ulaştıramazsak, ülkemizin gelişimine katkıda bulunamayız. Biga’nın büyük pazarlara ulaşmasının en az maliyetli yolu da demiryoludur. Dünden bugüne demiryolu konusunda ciddi adımlar atıldı. Milletvekillerimizle, yerel yöneticilerimizle, bürokratlarla sık sık bu konuyu konuşuyoruz. Bigamızın hem üretim hem de tüketim anlamında 3 milyon tonun üzerinde demiryolu taşıma kapasitesi var. İnşallah 1915 Çanakkale Köprüsü gibi demiryolu da hayata geçecektir.
Biga, bir tarım kentidir. Tarım, hayvancılık başta olmak üzere üretimin ne kadar önemli olduğunu pandemi sürecinde çok daha iyi anladık. Birçok sektörde olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanlarında da çok hızlı bir teknolojik dönüşüm yaşanıyor. Daha kaliteli, daha yüksek verimli ve daha ekonomik üretim için tarım ve hayvancılıktaki son teknolojik gelişmeleri takip etmeli, özellikle çiftçilerimizi bu teknolojiler ile buluşturmalıyız. Bugün de bu nedenle buradayız. Bunun yanında da Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB konusunda kayda değer ilerlemeler sağladık.
Biga, bir üniversite kentidir. Biga, bir öğrenci kenti olmak için isteklidir. Ağaköy yerleşkemizde tüm fakülteler ve meslek yüksekokulları bu yıl tüm kontenjanlarını doldurdu. Biga’nın uzun yıllardır bir talebi var. Biga, artık günümüz koşullarına uygun, ilçemiz şartlarıyla ters düşmeyecek, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip edebilecek yeni fakülteleri içinde barındıran bir üniversite olmayı hak ediyor. Bizler, Biga Üniversitesi’nin artık kurulmasını istiyoruz.
Biga, bir turizm kentidir. Parion Antik Kenti, Priapos, Nilüfer Gölü, Granikos Savaş Alanı, kadim İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle tarihi ve ekonomik birikimi, mavi bayraklı plajları, şifalı suyu, kaplıcaları ve kırsal zenginlikleriyle Bigamızın yerli ve yabancı turizmin odak noktası haline gelebilmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Biga’daki kültürel derneklerimizin varlığı bizler için zenginlik değil de nedir. Işıkeli’nde nohut kahvesi yerli turistlerin ilgisini şimdiden çekti. Türk askerinin, Mehmetçiğin isim babası Bigalı Mehmet Çavuş’u; Yahya Çavuş, Seyit Onbaşı gibi ülkemize tanıtmak zorundayız. Bigamızın kültürel mirasını geleceğe taşımak zorundayız. Yemekleri, kıyafetleri, adet ve görenekleri ile eko turizmin bir parçası haline gelmeliyiz. Bizim Biga olarak önceliklerimizi bu yönde belirlememiz gerekiyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen Troya Kültür Yolu Festivali Çanakkalemiz için olduğu kadar Bigamız için de çok değerli bir çalışma oldu. Umarım her yıl devam eder ve geleneksel hale gelir. Ben bu festivalde Biga’nın daha çok yer alması gerektiğine inanıyorum. Kurtuluşunun 100’üncü yılını kutlayan bu şehrin tarihi, kültürü, ekonomisi bunu hak ediyor.
Karabiga’ya bir yat limanı yapılması konusunda taleplerimiz var. Karabiga’nın bu konuda bir merkez üs olacağına inanıyoruz. Ülke turizminden daha fazla pay almak zorundayız. Biga’yı bacasız sanayinin uğrak noktalarından biri haline getirmek zorundayız.
Biga’da sivil toplum kuruluşları, dernekler, kamu, yerel yönetimler başta olmak üzere kentin tüm dinamikleri olarak, konu Biga olduğunda, aynı masa etrafında bir araya gelebilmeyi, bizler her zaman başardık. Bugün bu fuarın geldiği nokta da bunu açıkça gösteriyor. Biga olarak ilk başladığımız günden bu yana fuarcılık anlamında büyük ilerlemeler kaydettik. Biga, bugün ikinci hatta üçüncü fuarı taşıyabilecek konumda. Talepler var. Şimdiden müjdesini vereyim. Önümüzdeki Şubat ayının sonunda ceviz ve badem konusunda, Türkiye çapında, tüm paydaşların katılacağı bir festival düzenleyeceğiz. Biga’nın tüm dinamikleri olarak uygun koşulları sağlayabilirsek, biraz önce de ifade ettiğim gibi biz ikinci ve üçüncü fuarı yapabilecek durumdayız. Biga’mızın ekonomik gelişimine katkı sağlayan fuarımızın başlangıcından günümüze ciddi yol kat ettik. Katkı veren, değer yaratan herkese teşekkür ediyorum.
Türkiye’mizin 2023 vizyonuna uygun olarak, yatırımların ve istihdamın artması, ticaretin gelişmesi, ihracat hacminin büyümesi; özet olarak ülkemizin kalkınması, vatandaşlarımızın daha rahat bir ortamda faaliyetlerini sürdürerek, gelişmiş ülke standartlarına ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz.
Bu mücadelede bize güç veren Ak Parti Grup Başkanvekilimiz ve Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan başta olmak üzere Çanakkale Milletvekillerimizin tümüne, Bigamız ve bölgemiz için yapmış oldukları gayretli çalışmalardan dolayı şahsım ve iş dünyamız adına teşekkürlerimi sunuyorum.
İş dünyamızın lideri konumunda önemli birçok görevi birlikte başarıyla sürdüren TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na huzurlarınızda şükranlarımızı sunuyorum.
Sayın Kaymakamımızın şahsında Biga’daki tüm kamu birimlerine, Belediye Başkanımızın şahsında Biga Belediyesine, Biga Ticaret Borsamıza, Biga Ziraat Odamıza, üniversitemize ve diğer tüm odalarımıza, derneklerimize ve paydaşlarımıza, üyelerimize ve değerli halkımıza değerli katkıları ve işbirliklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum.
Biga Fuarı’nı başarıyla tertipleyen ve organize eden Renkli Fuarcılık şirketine teşekkür ediyorum. Fuar açılışımızı onurlandıran tüm konuklarımıza Biga vizyonuna katkılarından dolayı, şahsım ve fuar paydaşlarımız adına tekrar şükranlarımı sunuyorum. Fuarımızda stand açarak ürün ve hizmetlerini sergileyen tüm firma, kurum ve kuruluşlarımızın başarılı ve verimli bir fuar geçirmesini temenni ediyorum.
Ziyaretçilerimize yararlanacakları, beklentilerini karşılayacakları keyifli bir fuar diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi şahsım ve fuarı birlikte organize ettiğimiz tüm paydaşlarımız adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” dedi.
Biga Fuarı’da konuşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan; "Biga’nın sadece tarım ve Hayvancılıkta değil, her alanda geliştiğini belirterek "Güney Marmara’nın en büyük gıda teknolojileri fuarına hepiniz hoşgeldiniz sefalar getirdiniz. Özellikle Eylül ayı geldiği zaman Biga bir başka oluyor. 5 Eylül’den başlayıp 18 Eylül’e kadar Biga’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümü etkinliklerini tüm Bigalı hemşehrilerimizle doya doya gerçekleştirdik. Bu toprakları bize vatan kılan aziz şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle andık. Bigamıza, Biga Yarımadasına ismini veren, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, geçmiş tarihi, kültürü ile çok değerli olan bir şehir. Bir çok ile veya ilçeye gittiğimiz zaman orada bir şey öne çıkmıştır. Bu da ya hayvancılıktır, ya tarımdır, ya da turizmdir. Ama Biga’da tarım var, hayvancılık var, sanayi var, balıkçılık var ve Allah’a şükür olmayan hiçbir şey yok. Onun için geçmiş tarihimiz ve kültürümüzden aldığımız deneyimle Biga’yı bugün getirdiğimiz noktayı hep birlikte yaşıyoruz. Ben bu bayrağı bugüne kadar taşıyan ve fuarımızın bu günlere kadar gelmesinde emeği olan, 16 yıldır emek sarf eden tüm paydaşlara teşekkür ediyorum" dedi.
Ak Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, "Biga’da doğmak değil, Biga’yı sevmek kalkındırmak Bigalılıktır. Kıymetli fuar için beraberiz. Fuar kıymetli ama 16 defa olması ekstra kıymetli, adeta geleneksel hale geldi. 130’dan fazla firmanın ekonomik krize rağmen burada olmasını çok kıymetli bulunuyorum” diye konuştu.
Biga Fuarı açılış töreninde, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan da birer konuşma yaptı.
Fuar açılış konuşmalarının ardından Vali Aktaş ve beraberindekiler fuarın açılış kurdelasını keserek fuar alanında yer alan standları ziyaret etti.